June 20, 2023

Poznáte naše hlavné mesto dostatočne? Ste fanúšikom historickej architektúry, príjemného chládku a špecifickej vône? V tom prípade vás zaujmú bratislavské kostoly. Nemusíte byť veriaci, aby ste ocenili ich krásu. Ak ale veriaci ste, tieto miesta vo vás určite rezonujú ešte viac. Pozrime sa spoločne na zopár príkladov.

Farský kostol nanebovzatia Panny Márie (Blumentál)

Trojloďový bazilikálny kostol vysvätili v roku 1888. Kostol nesie meno bývalej bratislavskej štvrte Kvetná dolina, z nemeckého názvu Blumenthal. Pod názvom Blumentál ho poznajú všetci, napriek tomu, že nesie dlhší názov. Kostol si svojou atmosférou získal mnohých. Modliť sa chodia najmä k trom krížom, jeden z nich, najstarší kríž, je sadrový odliatok Krista na kríži a vyrobil ho bratislavský rodák Ján Fadrusz.

Modrý kostolík

Svojou modrou farbou a špecifickým vzhľadom zaujme snáď najviac. Navrhol a postavil ho maďarský architekt Edmund Lechner. Stavbou modrého kostola ho poverili v roku 1909. Pri stavbe nepoužil bežné veľké stenové pásy, ako sa používali pri väčších budovách, namiesto nich zvolil menšie jednotlivé pásy, ktoré boli príznačné v maďarskej architektúre. Kostol začali nazývať modrým po tom, čo sa v Zsolnayho továrni vyrobila modrá keramika, ktorú použili na strechu  i stenu. Pôvodne bol kostol totižto sivý, reliéfy na stenách boli žlté. Steny namaľovali na modro až neskôr. Vedeli ste to?

Kostol stavali tak, aby bol súčasťou Katolíckeho kráľovského hlavného gymnázia, ktoré projektoval tiež Lechner. Ten zmenil pôvodne navrhnutý pozemok a požiadal hlavné mesto o pozemok na rohu ulice, kostol touto polohou získal dva vchody – jeden na severnej strane pre študentov gymnázia a druhý na východnej strane pre širokú verejnosť. Kostol ale zaujme nielen svojim zovňajškom, modrá farba bola prenesená aj do interiéru, dopĺňajú ju pestré vzory a detaily, ako je napríklad špeciálne vyrobený luster.

Dóm sv. Martina

Katedrála sv. Martina, alebo kostol známy aj pod názvom Dóm sv. Martina, je gotická sakrálna stavba, nachádzajúca sa v historickom centre Bratislavy. V minulosti slúžil ako korunovačný chrám, korunovali tu 11 panovníkov a 7 kráľovských manželiek. Ide o najvýznamnejší a najväčší kostol v Bratislave, v súčasnosti je hlavným chrámom  Bratislavskej arcidiecézy. Vysvätili ho v roku 1452, no jeho výstavba trvala dlhé roky predtým. A s prístavbami sa pokračovalo aj po vysvätení, príkladom je južná neskorogotická predsieň, ktorú pristavali v roku 1510.

Z pôdorysu stavby kostola vystupujú tri prístavby, na severnej strane kaplnka svätého Jána Almužníka a kaplnka svätej Anny, na južnej strane spomenutá južná predsieň. V 18. storočí začali na kostole barokové úpravy. Na prehliadke vás môže zaujať nielen spojenie barokového a gotického štýlu, pozrieť si môžete aj podzemie kostola.

Prehliadka Sakrálna Bratislava

V prípade, že vás bratislavské kostoly zaujímajú a chcete sa dozvedieť o ich histórii viac, skúste prehliadku Sakrálna Bratislava, kde sa počas dvojhodinovej prehliadky dozviete od sprievodcu všetky dôležité informácie o kostoloch, kláštoroch v Bratislave.

Aby ste stihli pozrieť všetko zaujímavé v našom hlavnom meste, stačí sa ubytovať v našom hoteli s rodinnou atmosférou. Po celodennom chodení po pamiatkach a spoznávaní nášho mesta, si môžete oddýchnuť v našom privátnom wellness a dopriať si výbornú večeru v hotelovej Oliva restaurant.

Miesto pre svadbu, krstiny, prvé sv. prijímanie...

Aj v blízkosti nášho hotela sa nachádzajú krásne kostoly, ktoré si môžete vybrať pre vaše špeciálne udalosti, akými sú svadba alebo krstiny vášho potomka.

Farský Kostol Panny Márie Pomocnice kresťanov

Kostol stojí len kúsok od nášho hotela pri priesečníku ulíc Miletičova - Záhradnícka. Základný kameň kostola bol požehnaný aj pápežom v roku 1995. Kostol sa môže pochváliť modernou architektúrou, keramickými detailmi na oltáre, dvadsaťmetrovou zvonicou, štvormetrovým oceľovým krížom, ktorý v noci vďaka materiálu žiari.

Farský kostol sv. Vincenta de Paul

Moderná architektúra prezrádza, že kostol je pomerne mladý, postavený bol v roku 2000. Nachádza sa v mestskej časti Ružinov na Tomašíkovej ulici, len pár minút od nášho hotela. Oltár, krstiteľnicu a svätostánok vytvoril akademický sochár Viliam Loviška. Oltárny  obraz namaľovali akademickí maliari Jozef Baus, Juraj Vittek, a ikonopisec Ladislav Németh.

 

Vyberte si jeden zo spomenutých kostolov a hostinu po slávnostnej udalosti usporiadajte v našom hoteli. Pripravíme pre vás rodinné oslavy, svadobné hostiny v krásnych priestoroch. O jedlo sa postará naša hotelová Oliva restaurant, miestnosť pre vás pripravíme a vyzdobíme podľa vašich predstáv. Stačí nás kontaktovať a užiť si oslavu s blízkymi bez starostí v našich priestoroch.


Back to Blog