February 01, 2023

V súčasnosti cez rieku Dunaj v našom hlavnom meste prechádza 6 mostov. Každý je niečím zaujímavý a ich cesty vás môžu zaviesť na krásne miesta. V tomto blogu si ich predstavíme a dáme vám zopár tipov na výlet.

Starý most
Vzdialenosť od hotela: 12 min. autom

Starý most je najstarším bratislavským mostom. Za svoj „život“ menil niekoľkokrát svoj názov. 

Keď ho v roku 1890 postavili, niesol meno po rakúskom cisárovi – Franz-Jozef. Po prvej svetovej vojne získal meno po Štefánikovi, po druhej svetovej vojne ho nazvali Červeným armádnym mostom. Pod názvom Starý most ho poznáme od nežnej revolúcie. Prežil tri storočia, dve vojny, ale nie bez ujmy, počas druhej svetovej vojny nemecká armáda zničila oceľovú časť mosta a následne ho prestavali sovietski vojenskí inžinieri. Autami po 460 metrov dlhom a 6,5 metra širokom moste dnes už neprejdete. Od roku 2016 slúži iba chodcom, bicyklistom a vedie cez neho železničná trať pre električkovú dopravu. Kompletne zrekonštruovaný a prestavaný most získal v roku 2016 po kolaudácii aj mnohé ocenenia.

Tip na výlet po Starom moste:

Bicykle naštartovať a spolu s deťmi jednoducho prejsť na cyklotrasu, ktorá vedie cez Starý most. Pozrieť si môžete promenádu na Tyršovom nábreží, dunajskú promenádu v Starom meste. Obľúbeným miestom na prechádzky a voľnočasové aktivity je aj Sad Janka Kráľa, či okolité lesíky medzi Starým mostom a Mostom Apollo. Ak máte doma milovníkov lodí, most ponúka výhľady nielen na mesto, ale aj na lodnú dopravu po Dunaji.

 

Prístavný most
Vzdialenosť od hotela: 11 min. autom

Keď sa zhoršil stav Starého mosta, mesto sa rozhodlo, že začne stavať nový most, ktorý by pomohol vozidlám obísť časť Bratislavy. Dokončený bol v roku 1985, spodná časť je určená pre železničnú dopravu, na úrovni železničnej trati nájdete aj lávku pre chodcov a bicykle. Most dlhý 460 metrov bol stavaný pre diaľničnú dopravu, ktorej horné poschodie slúži aj dnes. Pôvodné meno Most hrdinov Dukly sa po roku 1989 zmenilo na súčasné, pre všetkých známejšie meno.

Tip na výlet po Prístavnom moste:

Milovníci industriálneho štýlu si zaručene prídu na svoje, celý most a jeho okolie spolu s nákladným prístavom, priemyselnými budovami, pôsobí industriálne. Potešia vás výhľady na rieku Dunaj či Bratislavský hrad. Výhľady si môžete užiť ako chodec, bežec či cyklista, cez most a pod mostom totiž vedie cyklochodník po dunajskej hrádzi. Prejdite sa až k petržalskému brehu a užite si trošku iné výhľady na priemyselnú časť mesta.

 

Most Apollo
Vzdialenosť od hotela: 15 min. autom

Najmladší most v Bratislave sa pýši svojím oblúkovým tvarom. S jeho výstavbou začali v roku 2002 a dokončili ho v roku 2005. 835 metrov dlhý most sa nachádza medzi Prístavným a Starým mostom a spája brehy Petržalky a Ružinova. Patrí medzi svetový unikát kvôli otočeniu hlavného pola Mosta Apollo z brehu na podporu v toku Dunaja. Získal aj niekoľko významných ocenení nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pomenovali ho po bývalej ropnej rafinérii, ktorá sa tu v minulosti nachádzala.

Tip na výlet cez most Apollo:

Samotný most je v tomto prípade turistickou destináciou. Zaujme nielen svojou architektúrou, ale aj výhľadmi na Bratislavský hrad, Ufo, žeriavy miestneho prístavu a celé bratislavské nábrežie až po Nový most. Zaujme najmä v noci svojím osvetlením. Pár minút od mosta sa nachádza nákupné centrum Eurovea, ak ale nie ste nákupný maniak, užite si kúsok prírody na prechádzke po nábreží v Petržalke, odkiaľ môžete sledovať aj člny.

Využívajú ho chodci i cyklisti, pre ktorých tu vedie cyklotrasa. Vybrať si môžete viacero smerov, cyklochodník smerom na Slovnaft, ostrov Kopáč, do Gabčíkova aj k Malému Dunaju. Z druhej strany mosta vám Petržalská strana dáva možnosť využitia cyklotrás smerom na Rusovce, Čunovo a Vojku. Skúsení cyklisti si to môžu odbicyklovať až na Gabčíkovskú priehradu.

 

Most SNP/Nový most
Vzdialenosť od hotela: 10 min. autom

Nový most či most SNP? Väčšina Bratislavčanov odpovie druhú možnosť. Pravdou však je, že nový názov most niesol od zamatovej revolúcii po rok 2012, kedy ho znova premenovali na Most SNP. Postavili ho v roku 1972 a pri výstavbe sa zničila časť bratislavského historického centra. Nachádza sa na ňom jedna z hlavných turistických atrakcií mesta. Vo výške 95 metrov nájdete kaviareň Cafe UFO, kam sa dostanete výťahom. A vedeli ste, že práve vďaka UFU bol most vyhlásený v roku 2001 za stavbu storočia?

Tip na výlet cez Most SNP:

Za návštevu rozhodne stojí samotné UFO, kde sa môžete pokochať  360-stupňovým výhľadom na celé mesto a jeho dominanty. Ak chcete vidieť z diaľky samotný most, odporúčame vyhliadku pod budovou parlamentu, Starý most či Bratislavský hrad. Čím rovno navštívite ďalšie zaujímavé miesta. Na prechádzky využite Lužné lesy, ktoré sú v zime čarovným miestom, Sad Janka Kráľa, kde si môžete počas pekného počasia spraviť piknik, alebo zrelaxujte na nábreží Dunaja, a večer skočte do Starého mosta na pivko.

Cyklisti sa tu tiež poriadne vybláznia, most sa napája cez lávky na cyklotrasy vedúce po dunajskej hrádzi a dostanete sa nimi až do Rakúska, kde si užijete kvalitu rakúskych cyklotrás na ceste do Kittsee i Bergu, ale bicyklom sa dostanete jednoducho aj na juh Gabčíkova. Zaujímajú vás pamiatky? Pod mostom nájdete pomník venovaný obetiam genocídy Arménom. Do 15 minút ste na samotnom Bratislavskom hrade, cestou si môžete pozrieť Katedrálu sv. Martina, Modrý stĺp na Rybnom námestí. Umelecké duše zaujme Slovenská národná galéria a Slovenské múzeum.

 

Most Lafranconi
Vzdialenosť od hotela: 14 min. autom

Znova sme pri názvoch, Most Lafranconi známy aj ako Most mládeže, ako sa mal pôvodne volať, meria 761 metrov a vedie cez neho štvorprúdová diaľnica. Dokončili ho v roku nežnej revolúcie a pomenovali ho po študentskom internáte. Prejdete ním aj pri ceste k našim českým bratom, je totiž súčasťou diaľnice do Českej republiky.

Tip na výlet cez most Lafranconi:

Samozrejmosťou sú výhľady z mosta, rekreačné aj športové vyžitie v podobe cyklotrás vedúcich až do Rakúska. My však odporúčame prechádzku či jazdu po okolí, kde sa okrem krásnej prírody Lužných lesov narazíte aj na vojenské bunkre z medzivojnového obdobia.
V jednom z nich je dokonca zriadené múzeum, ide o Bunker B-S 4 Lány, ktorý je zrekonštruovaný, nájdete tu vojenské zátarasy, priekopy či hraničný priechod. Z mosta je to krátka prechádzka. Obľube sa teší aj Dunajská promenáda, ktorá vedie až do Starého mesta. Promenáda pod mostom sa teší novému šatu, zrekonštruované prostredie ponúka turistom i domácim novú asfaltovú cestu, osvetlenie, lavičky a priestor na oddych. Kúsok od mosta sa nachádza aj Botanická záhrada.

 

Lužný most
Vzdialenosť od hotela: 15 min. autom

Komorový trámový most patrí v Bratislave medzi najmladšie, otvorili ho v roku 2021 a je  súčasťou diaľničného ochvatu D4. Betónový trojkilometrový most nesie názov podľa vzácneho územia spomínaných Lužných lesov.

Tip na výlet cez Lužný most:

Svojou dĺžkou mnohých odhovára od prechádzky po ňom, ponúka však výhľady, aké neponúka ani jeden most v Bratislave, takže určite stojí za návštevu. Ak ju nechcete absolvovať pešo, potešíme vaše cyklistické srdiečko. Vybudovaním Lužného mosta sa spojila slovnaftská strana od malého Dunaja a lodenice s petržalskou hrádzou. Pre cyklistov tu vznikol unikátny cyklookruh, ktorý vedie cez Lužný most – Čunovo – Vojku – Kyselicu – Šamorín a späť na Lužný most. Unikátom je to, že sa úplne vyhnete cestnej premávke, tento okruh preto odporúčame aj rodinám s deťmi. Na svoje si prídu aj milovníci vodných športov, v okolí mosta nájdete areál kanoistiky a veslovania i lodenicu.


Back to Blog