June 25, 2023

Pokračujeme v sérii predstavovania krás hlavného mesta, ktoré sa nachádzajú v blízkosti nášho hotela. Aby ste získali nielen pohodlné ubytovanie u nás, ale aj nové zážitky a dozvedeli sa niečo zaujímavé. Tentokrát o fontánach v okolí nášho hotela. Nachádza sa tu aj jedna z najznámejších filmových fontán Fontána pre Zuzanu.

Fontána Milenci

Vzdialenosť od hotela: 6 min. autom, 18 min. pešo

Beriete na výlet vašu drahú polovičku? Nezabudnite ju pri prechádzke z hotela zobrať na Dulovo námestie, kde sa od roku 1960 nachádza Fontána Milencov. Príďte sa k nej s vašou polovičkou odfotiť v milom objatí.

Fontána Mária
Vzdialenosť od hotela: 8 min. autom, 30 min. pešo

Fontánu so svätým menom Mária nájdete na východnej strane Bachovej ulice, kde stojí od roku 1985, nahradila tam fontánu Rodina. Pôvodne sa nachádzala v Medickej záhrade, kde ju v roku 1976 postavil akademický architekt Pavel Mikšík. Striekajúca voda z fontány symbolizuje rozlietané vlasy. V blízkosti fontány sa nachádza aj malá tržnica, kde si môžete kúpiť čerstvé ovocie a prejsť sa pozrieť na fontánu.

Závojová fontána
Vzdialenosť od hotela: 5 min. autom, 20 min. pešo

V parku Andreja Hlinku môžete nájsť aj unikátnu Závojovú fontánu, ktorá bola odhalená verejnosti v roku 1979. Postavená bola, aby sa na nej vystupovalo, nakoľko sa v strede bazénu nachádza  kruhové pódium s priemerom 15 metrov. Za ním nájdete plastiku, ktorá sa rozvetvuje do oboch smerov a strieka vodu smerom nadol, čo vytvára ilúziu opony alebo závoja, podľa ktorého nesie názov. Za závojom sa nachádzajú vodomery, ktoré vystrekujú vodu do výšky aj 10 metrov. Vytvára to krásnu scenériu.

Fontána Puk lipy
Vzdialenosť od hotela: 8 min. autom, 35 min. pešo

Fontánu vytvoril Alexander Bilkovič  a architekt Iľja Skoček v roku 1983. Nájdete ju  medzi domami na Exnárovej ulici a Ulici Ivana Horvátha. Pôvodný návrh zahŕňal vodnú nádrž, v ktorej sa mali pestovať lekná. Fontánu vložili do existujúceho bazéna, ktorý je pomerne rozľahlý, no lekná tu, bohužiaľ, nenájdete. Zaujme ale krásnou bronzovou sochou, ktorá symbolizuje puk lipy. Puk lipy bol v minulosti považovaný za symbol Slovanov.

Fontána Plastiky s raketou

Vzdialenosť od hotela: 5 min. autom, 16 min. pešo

Na Kvačalovej ulici sa nachádza malý kúsok vesmíru v podobe plastiky s raketou, ktorú tu postavili v roku 1974. V Kukorelliho parku tak nájdete fontánu, ktorá odzrkadľuje sovietsky kozmický program. Paradoxne na fontáne dlho chýbala spomínaná raketa. Dnes ju tam ale nájdete, vychádza z nej vodná para, čo pripomína efekt lietajúcej rakety. V noci fontána dokonca pekne svieti. Určite stojí za navštívenie.

Fontána pre Zuzanu
Vzdialenosť od hotela: 7 min. autom, 14 min. pešo

Asi jedna z najznámejších fontán na Slovensku stojí vo vnútrobloku na Kupeckého ulici v Ružinove. Postavili ju v roku 1985 ako kulisu k natáčaniu kultového slovenského muzikálu Fontána pre Zuzanu. Dlho naozaj slúžila len ako kulisa, obyvatelia sídliska sa to ale rozhodli zmeniť, založili občianske združenie, našli sponzorov a fontánu spojazdnili v roku 2008. Fontánu pre Zuzanu, známu aj ako fontánu lásky, obklopujú detské ihriská, takže sa sem na výlet môžete vydať aj s deťmi.

Ubytujte sa u nás a objavujte okolie

Ubytujte sa v našom hoteli s rodinou alebo partnerom a objavujte krásy okolia, ktoré sa nachádzajú len kúsok od nášho hotela. My sa postaráme o príjemný pobyt s výborným sezónnym jedlom v hotelovej Oliva restaurant, oddychom po celom dni spoznávania v privátnom wellness priamo v hoteli.

Výhodou je uzavreté parkovisko s kamerovým systémom, kde máme k dispozícii aj nabíjacie stanice pre elektrické vozidlá. Tešíme sa na vašu návštevu.


Back to Blog