November 01, 2022

Keď príde jeseň a ochladí sa, paradoxne sála teplo zo všetkého okolo nás – z teplých farieb listov, z našich domovov, farebnej škály výzdob, sviečok, ktoré si zapálime, z krbu i z kuchyne. Teplé domáce poctivé jedlo zahreje počas chladnejších mesiacov nielen naše brušká, ale aj duše. Preto by sme vám radi predstavili naše jesenné A’la Carte menu.

V našej hotelovej reštaurácii Oliva dbáme na tri základné veci – kvalitu a sezónnosť surovín, príjemné prostredie, úsmev na tvári pri servírovaní. Táto silná trojka si získala mnohých hostí, ktorí sa do našej reštaurácie radi vracajú. Aj túto jeseň prichádzame s novým A’la Carte menu, ktoré zostavili naši skúsení kuchári zo sezónnych surovín, aby sme zabezpečili čo najvyššiu kvalitu jedla.

Overených dodávateľov máme po celom Slovensku, podporujeme domáci trh a varíme z domácich poctivo vypestovaných a vychovaných surovín. Všetko sa koniec koncov vždy ukáže pri plnej chuti našich jedál.

Tekuté šťastie na tanieri

Nachystali sme si pre vás na výber dve jesenné polievky. Takzvané tekuté šťastie na tanieri. Nechýba klasický poctivý domáci slepačí vývar so zeleninou, mäskom a rezancami. Kuchári u nás varia vývar tiahnutím, aby docielili čo navýraznejšiu chuť.

Druhým tekutým šťastím je hokaido krém so zázvorom. Na zjemnenie používame husté kokosové mlieko a na vrchu nemôže pri podávaní chýbať tekvicový olej a opražené tekvicové jadierka, ktoré budú chrumkať medzi zubami.

Hody bez kačky sú ako jeseň bez listov

Kráľovnou hlavných chodov, kráľovnou hodového obdobia, kráľovnou jesene je dobre upečená chrumkavá kačka. A aj v našom jesennom A’la Carte je ona „hlavným bodom programu“, podávame ju v podobe konfitovaných kačacích pŕs pečených na čerstvých bylinkách. Ku kačke nesmie chýbať dobrá domáca zemiaková lokša a kapusta robená na karamelizovanej cibuľke. Už sa vám zbiehajú slinky?

Teľacie, kuracie či rybka?

Ak nie sta fanúšik kačky, nebojte sa, v jesennom A’la Carte nájdete aj grilovanú teľaciu špičku sous vide, ktorú podávame s restovanou sezónnou zeleninkou a baby zemiačkami.  Alebo si môžete dať šťavnatý kurací steak robený na masle. Pod ním sa ukrýva krémové rizoto s baby špenátom, bazalkou, cherry paradajkami, opečenými píniovými orieškami a strúhaným parmezánom. Explózia chutí. V ponuke máme aj rybku – tú nájdete v tuniakovom šaláte s vajíčkom a olivami – ľahký a nutrične vyvážený obed či večera.

Najedia sa aj vegetariáni

Pri zostavovaní nášho A’la Carte sme mysleli aj na tých, čo nejedia mäso. V hlavných úlohách pri týchto jedlách je cvikla, kozí syr a lesné huby. Na výber máte šaláty, rizotá i obľúbené cestoviny.

Syroví milovníci si pochutnajú na grilovanom kozom syre na šaláte z cukety, cherry paradajok, baby špenátu, lolo šalátu, čerstvých klíčkov, ozvláštnenom opečenými píniovými orieškami a sezamovým olejom.

A čo rizotko? Vyberiete si verziu s lesnými hubami alebo máte radšej kombináciu cvikly a lahodného syru halloumi? Obe verzie majú svoju špecifickú chuť.

Pri cestovinách sme stavili na osvedčenú klasiku a keďže Taliani vedia, čo robia, stačí pár surovín a na tanieri vznikne lahôdka. Tentokrát sme do menu zaradili domáce špagety aglio olio a tagliatelle s domácim bazalkovým pestom. Zelené pesto, červené chilli, paradajky a biely syr - Taliansko na tanieri.

Vínová sezóna

K dobrému jedlu patrí pohár kvalitného vína. Víno, ktoré ponúkame v našej hotelovej reštaurácii odoberáme od lokálnych vinárov – z Villa Vino Rača a rodinného vinárstva TAJNA Vineyards & Winery. Naša obsluha vám pomôže s výberom podľa toho, čo budete mať na tanieri. U nás tak získate kompletný kulinársky zážitok.

Sladká bodka

Osladiť si môžete život po chutnej večeri či len tak ku kávičke, čaju siahnuť po našom domácom tiramisu. A v menu má svoje miesto aj jesenná sladká gaštanová roláda.

V  menu si každý nájde niečo chutné pod zub, radi vás privítame u nás v hotelovej reštaurácii Oliva v rodinnej príjemnej atmosfére, vo svetle hrejivých sviečok a úsmevov.


Back to Blog