January 01, 2023

Vedeli ste, že v Bratislave sa nachádza až 30 špecializovaných múzeí? Zaujíma vás história mesta, kultúry rôznych národov, ktoré žili na našom území alebo sa vyžívate vo vojenskej tematike, umení, športe? Pozrime sa spoločne na zopár zaujímavých tipov. Ktoré múzeá v hlavnom meste navštíviť počas chladných dní, kedy s deťmi či partnerom nechcete len sedieť doma?

Počas zimných mesiacov sa mnohokrát zavrieme doma a trávime čas pri televízii či knihe. Čas ale môžete využiť aj zmysluplnejšie, napríklad návštevou múzeí, v ktorých sa niečo nové dozviete a pozriete si zaujímavé exempláre z minulosti. Každú prvú stredu v mesiaci máte možnosť navštíviť múzeá v hlavnom meste úplne zadarmo. Prečo to nevyužiť? Vybrali sme pre vás zopár zaujímavých možností.

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM

Na dunajskom nábreží sídli Slovenské národné múzeum, ktoré je vrcholnou štátnou zbierkotvornou, vedeckovýskumnou a kultúrno – vzdelávacou inštitúciu v našej krajine. Nejde len o jednu budovu, momentálne pod Slovenským národným múzeom nájdete 18 špecializovaných múzeí, napríklad: Prírodovedné múzeum, Múzeum židovskej kultúry, Múzeum Ľudovíta Štúra, ale aj Bratislavský hrad. Na výber máte rôzne oblasti.

 

SLOVENSKÉ MÚZEUM DIZAJNU

Na Kollárovom námestí sa nachádza Slovenské múzeum dizajnu. Či už ide o grafický, propagačný, priemyselný, odevný, architektonický, či nábytkový dizajn, v múzeu dizajnu nájdete dizajnové kúsky z každého odvetvia a na svoje si prídu aj milovníci úžitkového umenia a fotografie. Záber múzea je naozaj široký a zaujme všetky vekové kategórie.

 

MÚZEUM HODÍN

Využívame ich každý deň či už v ručičkovej alebo digitálnej podobe. Odmerať čas sa snažili už naši dávni predkovia. Prvé vreckové hodiny boli skonštruované v roku 1510. Kyvadlové hodiny sa objavili už v 17. storočí a vedeli ste, že pred hodinami sa čas meral aj pomocou sviečky? V Dome starého pastiera v Bratislave nájdete na dvoch poschodiach vystavené  hodiny zo 17. a 18. storočia. Väčšina exemplárov pochádza od bratislavských hodinárov.

 

ŽELEZNIČNÉ MÚZEUM SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Máte doma milovníka železníc a vlakov? Zoberte ho na výlet do hlavného mesta, Pri Šajbách sa nachádza Železničné múzeum Slovenskej republiky, ktoré vzniklo v roku 1983 s pôvodným názvom Pamätník železničnej dopravy na Slovensku. Ak vás zaujíma vývoj železníc na našom území, vyberte sa na výlet za historickými exemplármi, ktoré ukazujú železničnú techniku minulosti.

 

MÚZEUM FOTOGRAFIE

Dnes nám stačí smartfón a za minútu dokážeme spraviť stovky kvalitných fotografií. V minulosti to tak jednoduché nebolo. Ak ste fanúšik fotografie, zaujíma vás jej vývoj na našom území, odporúčame navštíviť Múzeum fotografie, ktoré je situované priamo v historickom centre Bratislavy.  V budove Stredoeurópskeho domu fotografie si viete prezrieť počiatky a vývoj slovenskej fotografie od roku 1839 do roku 1918.

 

SLOVENSKÉ OLYMPIJSKÉ A ŠPORTOVÉ MÚZEUM

Ako sa obliekali športovci v minulosti?  Akými historickými športovými úspechmi sa vieme pochváliť? V Slovenskom olympijskom a športovom múzeu nájdete okrem stálych expozícií aj pravidelné výstavy, knižnicu a fotoarchív, ktorý zachytáva históriu športu na Slovensku. Športoví nadšenci si prídu na svoje.

 

MÚZEUM ZBRANÍ

V súčasti historického opevnenia mesta Bratislava nájdete stálu expozíciu venovanú histórii opevnenia nášho hlavného mesta, ale aj exempláre zbraní, vojenskej a turnajovej výzbroje. Okrem nich ale múzeum návštevníkom ponúka výhľad na historické centrum Bratislavy z veže na najvyššom poschodí expozície.

 

Ktoré múzeum vás zaujalo? Ako sme spomenuli v úvode článku, v hlavnom meste ich nájdete až 30, takže určite nájdete niečo pre každého člena rodiny. Môže sa z toho stať milá tradícia, kedy každú prvú stredu v mesiaci, navštívite jedno z múzeí. Čo poviete?


Back to Blog