June 29, 2020

Odborníci a vedci po celom svete nás upozorňujú pred hrozbami klimatických zmien a znečisťovania našej planéty Zem. Začať so zmenou k lepšiemu by mal každý sám od seba.  A preto sa už nejakú dobu venujeme ekologickým riešeniam, ktoré aj z nášho hotela dokážu spraviť príklad pre spoločnosť, v ktorej žijeme.

Elektro nabíjacie stanice

Na Slovensku ešte nežijeme v dobe, kde na cestách vidíte toľko elektrických vozidiel alebo hybridov, ako v zahraničí. Ich počet však oproti minulým rokom výrazne stúpol a stúpať bude. My si veľmi vážime našich hostí, ktorí nepridávajú do nášho ovzdušia toľko emisií a neznečisťujú tak prostredie hlavného mesta viac, ako je potrebné.

A tak sme sa rozhodli, že súčasťou nášho stráženého hotelového parkoviska, budú aj dve miesta s nabíjacími stanicami pre elektrické vozidlá a hybridy. Veríme, že časom bude takýchto miest viac, zatiaľ myslíme na tých, ktorí už vozidlo zmenili. Klienti si tak môžu počas noci nabiť svoje vozidlo a zároveň ho mať zapakované na bezpečnom mieste.

 

Separácia odpadu

Dlhé roky sme boli ako krajina na chvoste rebríčkov v rámci separovania odpadu. Percentá sa, našťastie, každým rokom zvyšujú. Stále však nie sme na úrovni vyspelých krajín. Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Natur-Pack pre Forbes hovorí, že odpad na Slovensku triedi približne 70-80 percent občanov.

Problém môžu tvoriť väčšie prevádzky, hotely, reštaurácie, kde sa nerecykluje každý vyprodukovaný odpad. U nás v hoteli sa zameriavame na separáciu odpadu, ktorí vytvoríme my i naši hostia. Súčasťou nášho hotela je aj hotelová reštaurácia, kde tvoríme biologický odpad, ktorý bežne končí v komunálnom odpade. U nás nie – súčasťou našej kuchyne je kompostér, ktorý nám umožňuje znižovať množstvo komunálneho odpadu. Kompostom vieme následne hnojiť rastliny.

V rámci znižovania množstva odpadu nenájdete v našom hoteli jednorazové plastové poháre, príbory, ani malé balenia smotán do kávy či porciovaný cukor na konferenciách. Na raňajkách vás nečakajú malé plastové balenia nátierok, masla alebo džemu. Všetko sa totiž dá ponúknuť krajšie a s myšlienkou na planétu.

 

Šetríme vodu

Minulý rok prešli naše hotelové kúpeľne kompletnou rekonštrukciou. Vďaka nej získali nielen nový moderný vzhľad, ale aj ekologické riešenia. Šetriče vody, perlátory, sú nainštalované na všetkých vodovodných kohútikoch v našom hoteli. Týmto spôsobom sa snažíme znížiť množstvo zbytočne minutých kubíkov pitnej vody.

 

Zelený program na hotelových izbách

Pokiaľ u nás trávite niekoľko dní, nechávame rozhodnutie o výmene hotelových uterákov na vás. Ak si vyžiadate zmenu po každom dni, nerobí nám to problém. Ak budete uteráky používať dlhšie, bude to pre nás dobrou správou, lebo sme vás určitým spôsobom donútili zamyslieť sa nad plytvaním vody pri častejšom praní. Ani doma neodložíte raz použitý uterák priamo do koša na bielizeň, ale použijete ho aspoň dvakrát. Týmto spôsobom sa stávate súčasťou nášho eko hotela.

Neustále hľadáme riešenia, ktorými by sme vedeli prispieť k zlepšeniu stavu našej planéty, aby sme slúžili ako príklad, že sa to dá. A keď to dokáže hotel s reštauráciou v hlavnom meste, dokážete to aj vy vo vašich domácnostiach. Spoločne dokážeme zmeniť mnohé.


Back to Blog