August 11, 2020

Český maliar a kresbár momentálne pôsobí v Bratislave, kde má aj vlastný ateliér. Spolupráca s hotelom začala v roku 2012. Pre hotel namaľoval všetky obrazy, ktoré sa v ňom nachádzajú. Sú maľované prevažne technikou perokresba. V rámci našich blogov na tému feng shui hotel v Bratilave sme sa rozhodli predstaviť vám umelca, ktorý stojí za obrazmi, ktoré každý deň obdivuje mnoho návštevníkov.

 

Pavel Filgas sa narodil na východe Českej republiky. Na strednej škole v Brne študoval design nábytku a interiéru, na vysokej škole študoval odbor architektúra, pričom absolvoval dvojročnú prax v odbore výtvarná pedagogika na Karlovej univerzite v Prahe. Zúčastnil sa stáži na univerzite v Peru v odbore Fine Arts. Po škole pracoval v ateliéri vo Viedni, v súčasnosti ho môžete nájsť v jeho vlastnom ateliéri na Michalskej ulici v Bratislave.

Priateľská spolupráca

Oslovili sme pána Filgasa s nápadom namaľovať obrazy, ktoré spolu budú súvisieť a témy budú určené na základe feng shui, keďže v tom čase náš hotel prechádzal zmenami, aby sme sa mohli stať prvým feng shui hotelom v Bratislave. Spolupráca začala v roku 2012, od začiatku bola na priateľskej úrovni a trvá do dnešného dňa.

Stretli sme sa spoločne s Petrom Filom, ktorý pre náš hotel riešil feng shui a venuje sa mu už niekoľko rokov. „Od začiatku bola daná ucelená vízia toho, čo chcú, to bolo pre mňa veľmi dôležité a páčil sa mi prístup. Chceli vytvoriť originálne obrazy, ktoré budú spĺňať podmienky feng shui. Venujem sa architektúre, je dominantným prvkom mojej tvorby, čo bolo pánovi riaditeľovi od začiatku sympatické,“ hovorí Pavel Figas.

 

Každý obraz je originál

Predstava bola od začiatku jasná – vytvoriť jednotný vzhľad obrazov, ktoré budú pasovať do interiéru hotela a zároveň budú spĺňať podmienky pre vytvorenie dobrej energie.

Všetky obrazy v hoteli sú originály – perokresby, v niektorých prípadoch ide o kombinovanú techniku. „Základom mojej práce je práve perokresba, na mojej práci vidieť štruktúry a ručnú prácu,“ hovorí o svojej tvorbe Filgas.

Prvé obrazy sa maľovali do konferenčných miestností a na recepciu, kde sa nachádza jediné slovenské mesto, a to práve Bratislava, kde sa náš hotel nachádza. „Chcel som nakresliť možno nie príliš realistickú verziu toho, ako vidím Bratislavu ja. Vaše hlavné mesto mi učarovalo a keďže pôsobím aj ako pouličný autor, vidím mesto možno trochu inak. Práve táto verzia Bratislavy, ktorú vidím ja, je odzrkadlená na obraze, ktorý zdobí recepciu hotela,“ vysvetľuje kresbár.

Časom pribudli obrazy na izbách i chodbách, v súčasnosti tak celý hotel zdobia krásne čiernobiele perokresby, ktoré obdivuje nejeden návštevník.

Feng shui je ako myslenie maliarovi veľmi sympatické, preto sa rád stal súčasťou tohto projektu. „Filozofiu feng shui som poznal už zo školy a videl som ten prelom, ktorý nastal v mestách Praha alebo Viedeň, kde som pôsobil v tom čase. Ľudia sa tomu začali viac venovať. Chceli zlepšiť priestor z hľadiska energií a nielen vymeniť nábytok alebo zakúpiť nové doplnky, a to bol aj tento prípad,“  vyjadruje sa ako sympatizant tohto myslenia.

 

Jedna základná téma obrazov

Tematika, vzhľad a veľkosť obrazov bola daná od začiatku, preto je výsledkom čistá línia a nerušivý dizajn, ktorý zapadol do každej miestnosti a celkového priestoru hotela.

Z hľadiska tém je najvýraznejšie Taliansko – v rámci feng shui je dôležité, aby mal hotel jednotnú tému. Náš hotel nesie vo svojom názve slovo biznis a je určený najmä pre podnikateľov. Z tohto dôvodu sa vybrali mestá, ktoré súvisia s obchodom a v minulosti tvorili významné obchodné centrá. Práve Taliansko bolo centrom obchodu, a tak na našich stenách možno vidieť obrazy architektúry, ale i vidieku z rôznych kútov Talianska. Nájdu sa však aj iné krajiny a scenérie, ktoré súvisia s celkovou tematikou hotela.

Viac o obrazoch a tematike v rámci feng shui sa dočítate v pokračovaní nášho blogu.


Back to Blog