April 15, 2023

Deň, kedy poviete svoje áno osobe, s ktorou sa rozhodnete stráviť celý svoj život v dobrom aj zlom, sa stane jedným z najkrajších vo vašich životoch. Svadba je spojená s mnohými krásnymi tradíciami a aj keď sa už v dnešnej dobe robia skôr menšie svadby, tradície si zachovali svoje miesto a majú aj svoje opodstatnenie.

U nás na Slovensku snáď ani neexistuje svadba, kde by nebola splnená aspoň jedna svadobná tradícia a to bez ohľadu na veľkosť či štýl svadby. Tradície totiž nepatria iba ku klasickým veľkým dedinským svadbám, novomanželia si ich prispôsobujú, vyberajú aj dnes. Aké sú najčastejšie?

Rozlúčka so slobodou

Ako inak začať, ako rozlúčkou so slobodou. Zatiaľ, čo v minulosti sa stretli priatelia a pomáhali večer pred svadbou ozdobiť sálu a trošku sa pritom aj zabavili, popili. Dnes sa už rozlúčky robia zvlášť a sálu môžeme nachystať my. Ešte pred svadbou sa tak môžete s priateľmi poslednýkrát zabaviť ako slobodný človek. Mnohí sa vydajú do iných miest na párty, wellness, výlet.

Rozlúčku si môžete so svojimi priateľmi užiť aj u nás v hoteli. Nachystáme sekt na privítanie, ubytujeme vás vedľa seba. Rezervujeme stôl v našej hotelovej reštaurácii Oliva, kde si dáte slávnostnú večeru ešte predtým ako sa vydáte do ulíc hlavného mesta vytancovať topánky. A po prehýrenej noci si u nás môžete na druhý deň dopriať poriadny relax v privátnom wellness centre. Vo vírivej vani, v saune alebo v oddychovej miestnosti, každý si nájde svoje miesto, kde si pri oddychovej hudbe užije pohodu.

 

Niečo staré, modré, nové a požičané...

Okrem krásnych svadobných šiat, ktoré z každej nevesty robia kráľovnú, si na svadobný obrad zaobstarajú niečo nové, staré, požičané a modré. Nová vec symbolizuje nový začiatok v spoločnom živote. Stará vec naopak označuje niečo tradičné, čo zachová rodinnú tradíciu. Modrá symbolizuje vernosť a požičaná vec sa nosí pre šťastie.

Dôležité je, aby vás ako nevestu manžel nevidel pred samotným obradom. Aby ste si do vzťahu nepriniesli nešťastie. Svadobný obrad viete mať u nás v hoteli, zatiaľ čo vy sa budete chystať na izbe, sa svadobní hostia usadia, manžel počká pred „oltárom“ a vy prídete ako to najlepšie na koniec. Pripravený fotograf bude mať čo robiť, aby zachytil slzy a dojatie vášho manžela, rodiny i vás.

 

Cesta lupeňmi kvetov

Pri ceste k oltáru zvyknú družičky alebo poverení najmenší členovia svadby z košíka rozhadzovať lupene kvetov, po ktorých následne prejde nevesta. Kvety symbolizujú plodnosť. Na želanie nevesty ich môžeme pre družičky pripraviť rovnako ako celú výzdobu sály.

 

Prípitok novomanželov

Po svadobnom obrade čaká na všetkých hostina. Novomanželov náš personál rád privíta prípitkom. Obľúbeným je zvyk, že sa do jedného pohára dá biely alkohol a do druhého voda. Ten, kto si zoberie pohár s alkoholom, bude hlava rodiny.

 

Utekajúce črepy

Rozbíjanie taniera a následne zametanie črepov pod sukňu nevesty je snáď jedným z najvýznamnejších a najviac využívaných zvykov na Slovensku. Črepy utekajú pod kopancami svadobčanov, ktorí sa snažia, aby sa šťastie, ktoré črepy symbolizujú, rozutekalo. Radi vám podáme pomocnú metlu i lopatku a pokúsime sa, aby vrecko na odpad nebolo deravé, nemôžeme ale nič sľúbiť.

 

Spoločné jedenie polievky

Po usadení hostí prichádzajú dojemné príhovory, prípitok a všetkými očakávaná svadobná večera alebo obed. Podľa toho, kedy sa rozhodnete mať obrad. Tým, že súčasťou nášho hotela je aj naša hotelová reštaurácia Oliva, vieme vám s personálom zabezpečiť celé trojchodové svadobné menu. To si môžete ako novomanželia vybrať, radi vám poradíme, predstavíme naše jedlá, ktoré varíme zo sezónnych kvalitných surovín. 

Vieme pre vás v kuchyni pripraviť svadobné klasiky i niečo modernejšie, na čom si vy i vaši hostia pochutnáte. Minimálne svadobnú polievku budete ale budete jesť ako manželia spolu. Spoločné jedenie polievky z jedného taniera symbolizuje manželskú spoluprácu a rovnováhu vo vzťahu. Nezabudnite pre pri kŕmení aj na partnera. 

A keď sme už pri jedle, samozrejmosťou je aj polnočná hostina. Či už kapustnica, lokše, kačka, rezne alebo čokoľvek si vyberiete. Formou švédskych stolov si hostia naložia to, na čo budú mať chuť. Všetko čerstvé a pripravené na zakusnutie.

 

Prvý tanec

Po večeri otvárajú svadobnú zábavu novomanželia svojím prvým manželským tancom. Zatiaľ čo niektorí si nacvičia zábavnú choreografiu, iní zostanú pri klasickom valčíku. Všetky oči budú tak či tak na vás.

 

Prvý rez na svadobnej torte

Prvý rez je v réžii manželov. Po ich ochutnávke svadobnej torty a pár milých foto záberov, to radi prevezmeme za nich a postaráme sa o to, aby svoj kúsok torty dostal každý hosť, inak by boli novomanželia ochudobnení o šťastie, a to nemôžeme dovoliť! Svadobnú tortu pre vás do stanoveného času uskladníme vo vhodným podmienkach, rovnako aj zákusky či pagáče, ktoré môžete priniesť deň dopredu, ráno v deň svadby a nechať ich u nás aj deň po bez príplatku. My ich následne naaranžujeme pre hostí v sále.

 

Čepčenie

Krásnu slovenskú tradíciu už nerobí mnoho svadobčanov, ide však o významný zvyk, ktorý má svoju podobu podľa regiónu, z ktorého pochádzate. Z dievčaťa sa stáva žena a z chlapca muž. Ak sa oblečú aj do kroja, prídu folkloristi, zaspievajú a pripravia celý akt čepčenia, zimomriavky prúdia celou miestnosťou. S nasadeným čepcom a klobúkom si následne manželia zatancujú a odídu sa prezliecť zo svadobného. U nás zbehnú len do hotelovej izby a sú hneď späť, hosťom tak nebudú chýbať príliš dlho.

 

Toto je len zopár svadobných tradícií, ktoré vidíme často aj u nás v hoteli, keď pre našich hostí organizujeme svadby už 12 rokov. Všetky dôležité informácie o svadbe u nás nájdete na našej stránke v sekcii SVADBY. Radi pre vás pripravíme cenovú ponuku a následne nezabudnuteľný deň.


Back to Blog